De la piane și muzică de Belle Epoque la „micul Harvard”: cum a ajuns „Libertatea” să se pronunțe în engleză
Istoricul Varga Attila și-a lansat la LTPC volumul „De la sunet de pian la Hi-Tech. Fabrica de mobilă Libertatea din Cluj (1870-2016)”, publicat sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Romane, cu sprijinul Liberty Technology Park Cluj.
Lansat în contextul aniversării de 700 de ani de când Cluj-Napoca a dobândit statutul de oraș liber regesc, volumul povestește despre istoria lungă a fabricii: de la afacerea unui meşter vienez de piane, cu drum prin comunism şi reînvierea în formulă IT.
Volumul a fost prezentat de dr. Valentin Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Adelina Chișu, director de marketing NTT DATA, și Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj.
O scurtă istorie a fabricii Libertatea
1870 – se stabilește la Cluj meșterul vienez de piane Franz Triska și întemeiază „Întreprinderea comercială industrială”
1949 – fabrica Libertatea, cu patru secții de producție, funcționează după comasarea mai multor fabrici de mobilier
1969 – fabrica e renovată
1994 – Libertatea devine companie privată
2011 – terenul fabricii e vândut către fondul de investiții Fribourg Development, care l-a transformat în parc tehnologic deschis în 2013