Liberty Technology Park a inaugurat prima priză publică de alimentare a mașinilor electrice din Cluj-Napoca

- Cluj-Napoca

Liberty Technology Park, cel mai mare parc tehnologic privat din România, a inaugurat prima priză pentru mașini electrice din Cluj-Napoca Proiectul, realizat în parteneriat cu Siemens România, a presupus montarea noului model de priză Sentron 5TT3201-1KK25 în parcarea parcului tehnologic, care va putea fi folosită de rezidenții parcului și nu numai, fiind semnalizată și din stradă.

„În cadrul Liberty Technology Park Cluj ne preocupăm permanent de tehnologii inovative, iar mașinile electrice sunt calea către un viitor mai sigur pentru noi toți. Reducerea și renunțarea treptată la combustibilul mineral trebuie să devină o prioritate pentru societatea contemporană. Soluțiile alternative de alimentare a mijloacelor de transport vor reduce semnificativ poluarea”, a declarat Ion Sturza, Chairman of the Board, Liberty Technology Park Cluj.

Priza a fost livrată de către Siemens, de altfel o premieră pentru companie pe piața locală, și poate încărca o mașină electrică în cca. 2 ore.

“Electromobilitatea este mai mult decât o tendință a societații moderne – este una dintre cele mai importante tehnologii sustenabile ale prezentului. Siemens livrează pentru prima dată în România un astfel de dispozitiv de încărcare, chiar în Cluj-Napoca, oraș unde compania este prezentă încă din 1923”, a declarat George Costache, CEO Siemens Romania.

O mașină electrică obișnuită parcurge între 100 și 480 de kilometri după o încărcare, însă tehnologia evoluează rapid și în acest domeniu. Autonomia unei mașini electrice va putea ajunge la 2.000 km, la o singură încărcare. La inaugurarea stației de încărcare au fost prezenți și reprezentanții Automobile Bavaria Group, realizându-se o demonstrație cu noul model BMW i3.

„Incepand de anul trecut, cu ocazia aniversarii a 20 ani de activitate in Romania, Automobile Bavaria a lansat un program de promovare a automobilelor electrice si hibrid, primul model prezentat fiind BMW i8. Autorizarea primului Service BMW i din Romania la Bucuresti reprezinta un pas important si un semnal clar dat de noi in directia sustinerii acestor noi tehnologii in piata auto. Ne bucuram ca incepand de astazi, Clujul beneficiaza de acest dispozitiv de incarcare si speram ca in curand si alte orase sa urmeze acest trend. Pentru dezvoltarea pietei automobilelor electrice este nevoie de o intreaga retea de prize, nu doar la nivel local, ci si la nivel national. Disponibilitatea acestor dispozitive de incarcare rapida ar impulsiona piata auto si sunt convins ca in curand vom putea admira mai multe BMW i3 pe strazile Clujului.” , a declara Marius Zahan, Director Executiv Autotransilvania.

La ora actuală, în România, circulă aproximativ 130 de mașini electrice, însă numărul acestora s-ar putea dubla, în condițiile in care Ministerul Mediului oferă, din aprilie 2015, o subvenţie în valoare de 20.000 de lei (circa 4.500 de euro) la achiziţia unui autoturism elec­tric. În plus, ministerul are în plan o sesiune de finanţare pentru amplasarea de prize pentru alimentarea maşinilor electrice, de la circa 50 în prezent, la 10.000.

Peste 11.250 m2 de birouri disponibili în faza a II-a a Liberty Technology Park

Liberty Technology Park Cluj este un parc tehnologic construit pe fosta platformă industrială Libertatea de către Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, patronat de omul de afaceri Ion Sturza. Inaugurat în decembrie 2013, proiectul constă în 8 clădiri distincte, care vor fi finalizate în 3 etape. Investiția până în momentul actual a fost de peste 12 milioane de euro.

Faza a II-a proiectului a fost finalizată în luna aprilie 2015, clădirile de birouri D și E având o suprafața totală închiriabilă de 11.250 m2. Odată cu noile clădiri de birouri, s-a finalizat și reconversia totală a fostei fabrici Libertatea.

Încă din faza de execuție, peste 40% din suprafața închiriabilă a celor două clădiri a fost deja precontractată. Clădirile oferă 2.800 m2 pe nivel, având astfel posibilitatea de a găzdui câte o companie pe fiecare etaj, într-o compartimentare eficientă, printre noile societăți care și-au stabilit sediul în cadrul parcului tehnologic numărându-se Makronetz și Luminos Software, la care se vor alătura în perioada următoare companiile Cremer, Regal Beloit și Impact Hub.