Ideea de parc tech are la bază conceptul de creativitate ca rezultat al unui proces constructiv de interdisciplinaritate între oameni ce activează în domenii diferite. În acest sens, un parc tehnologic primește valența unui ecosistem dinamic ce angrenează companii de top și oameni motivați, generând astfel factorul-cheie necesar unei dezvoltări economice bazate pe tehnologie: inovația.

Scopul unei astfel de inițiative este, la scară mare, de a promova dezvoltarea economică și competivitatea între orașe și regiuni apropiate prin crearea de noi locuri de muncă bazate pe tehnologii contemporane, ridicând în același timp standardele în ceea ce privește calitatea mediului de muncă și a vieții profesionale a angajaților. Un parc tehnologic oferă spații office dar și totalitatea de facilități indispensabile unei companii. O altă componentă importantă în acest proces de construire a parcului tech ideal este acceleratorul business.

Liberty Technology Park Cluj este un astfel de habitat, un parc tech creat pentru a oferi condiții excepționale de creștere și dezvoltare companiilor din domeniile IT&C și R&D într-un areal inedit din punct de vedere conceptual și arhitectural. Parcul tech nu implică doar spații de birouri flexibile și funcționale într-un decor impresionant ci conține și gama completă de servicii și facilități necesare bunei funcționări a oricărei afaceri.

Mai mult decât atât Liberty Technology Park Cluj oferă primul accelerator business din România – Spherik, laboratoare de cercetare, spații office, spații de conferințe și evenimente, precum și zone de relaxare (restaurant cu terasă, cafenea, sală de fitness). Clădirile de birouri eco sunt gândite pentru a oferi cele mai bune soluții, prietenoase cu mediul și adecvate unui stil de viață sănătos. Parcul tehnologic integrează de asemenea zone generoase de spații verzi amenajate, pomi fructiferi, terenuri de sport multifuncționale, o zonă de retail și îngrijire medicală, locuri de joacă pentru copii alături de primul accelerator business din România, toate concepute pentru a crea un habitat tech ideal.

Tehnologie à la Cluj

Situat în Cluj-Napoca, cel mai important oraș al Transilvaniei, Liberty Technology Park Cluj va beneficia în totalitate de așezarea sa strategică. Cluj-Napoca oferă un mediu prosper, în continuă dezvoltare și o piață deschisă multor tipuri de afaceri. Transilvania, în special zona orașului Cluj, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în domeniile tehnologiilor inteligente, devenind în ultimii ani un adevărat nucleu pentru acestea. Clujul a fost comparat în repetate rânduri cu conglomeratul Silicon Valley, un areal de afaceri în IT și o piață importantă pentru companii multinaționale de software developing. Inspirată de modelul american, una din cele mai importante componente create aici va fi acceleratorul business, Spherik, conceput pentru a da viață, a propulsa și a susține afacerile locale cu potențial.

Cluj: Inima Digitală a Transilvaniei

Noile tehnologii sunt mai mult decât un domeniu în continuă dezvoltare. Domeniile IT&C și R&D au devenit coloana vertebrală a societății contemporane. Evoluția constantă a acestora generează o nevoie de specialiști iar companiile alocă din ce în ce mai multe resurse în formarea personalului propriu.

Parteneriatele cu centrele universitare sunt o necesitate pentru cunoașterea și pregătirea potențialilor angajați. Acesta este contextul în care Liberty Technology Park Cluj se plasează, ca prim parc tehnologic în România, angrenând cele mai importante elemente în configurarea unui habitat tech ideal: componenta umană, companii de top, organizații internaționale, acceleratorul business și mediul academic.

Fiind al doilea cel mai important centru universitar la nivel național, Cluj-Napoca este un oraș cu un potențial de resurse umane nelimitat. În fiecare an mai bine de 400 de tineri intră în piața muncii pe domeniul IT. Majoritatea provin de la Facultatea de Matematică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice.

Oferta locurilor de muncă este în continuare mare și se estimează o creștere a acesteia în anii următori iar companiile sunt deschise spre a instrui tinerii absolvenți dar și în atragerea angajaților cu experiență din orașele vecine. Un atú important al pieței românești aparținând acestor domenii îl reprezintă și pregătirea de înaltă calitate a forței de muncă în ce privește cunoștințele tehnice și lingvistice.

Deși oferta pentru spații de birouri în Cluj-Napoca este una ridicată, cererea pentru spații de birouri clasa A este și ea în continuă creștere. În apropiere dar și în oraș activează peste 150 de firme din domeniile IT&C iar numărul lor este în continuă creștere. Numărul mare de companii care aleg orașul Cluj-Napoca ca și destinație dovedește că acest mediu este propice dezvoltării afacerilor din domeniile tehnologice.

Liberty Technology Park Cluj – O abordare ecologică pentru un viitor sustenabil

Habitatul pe care l-am gândit pentru afacerea ta nu este doar unul flexibil și ingenios ci și eco-friendly. Am unit respectul pentru patrimoniul de care dispunem cu dezvoltarea unui concept sustenabil. Utilizând tehnologii inovatoare, de ultimă oră, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic am creat un parc tehnologic de calitate superioară adecvat oricărui tip de afacere, care să inspire o atmosferă de lucru creativă și productivă. Întreg proiectul, ce în final va cuprinde 8 clădiri de birouri eco, este gândit pentru a obține certificările necesare dezvoltării unui proiect sustenabil.

Demersul nostru urmărește utilizarea eficientă și la costuri reduse a resurselor naturale precum și minimalizarea impactului asupra mediului înconjurător pentru a reuși să construim împreună un viitor sustenabil.