Două evenimente despre arhitectura din Transilvania, istoria sa, modalități de conservare și promovare a edificiilor din patrimoniul ardelenesc au loc la Liberty Technology Park Cluj în 22 noiembrie, de la ora 18.00.
Întâlnirea va începe cu lansarea volumului Dicţionarul Arhitecţilor din Transilvania în perioada dualismului austro-ungar, o lucrare care reunește, prin vocea autorilor Dr. Attila Varga și Dr. Gabriela Rus, 54 de biografii despre cei mai importanţi arhitecţi ai provinciei în perioada monarhiei dunănere, viziunea lor arhitecturală și impactul lor asupra regiunii și în zilele noastre. Prefața cuprinde note semnate de Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj, și Prof. Arh. Șerban Țigănaș, iar postfața îi aparține Prof.Univ.Rd. Nicolae Sabău, specialist în istoria artei la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
„54 de personalităţi, prin munca lor şi prin tot ceea ce au întreprins, nu fac decât să spună poveşti fascinante despre măreţia unui imperiu, despre tensiuni şi revolte interioare, despre naţionalisme şi aspiraţii, dar şi despre frumuseţea locurilor şi a edificiilor transilvane al căror farmec trebuia să reziste în faţa vitregiei timpului. Altfel spus, este o istorie inedită a Transilvaniei văzută prin ochii arhitecţilor”, spune Dr. Attila Varga. Cercetător ştiinţific al Academiei Române şi visiting researcher la Oxford Brookes University din Marea Britanie, autorul a fost premiat de către Academia Română, în anul 2010, pentru rezultate deosebite în cercetarea de performanţă, iar în acest an a primit medalia „Distincţia Culturală” din partea aceluiaşi for.
Seara dedicată arhitecturii transilvane continuă cu proiectul Revealing Transylvania, care își propune să construiască o bază de date completă a clădirilor istorice din Transilvania, cu scopul de a ajuta la viitoarele reabilitări și de a le găsi rolul potrivit în societatea modernă, păstrând în același timp valoarea și identitatea edificilor.
La cele două evenimente din 22 noiembrie participă specialiști în domeniu arhitectural, profesori și specialiști în istorie, alături de persoane care au ajutat la dezvoltarea armonioasă a regiunii: Arh. Daniela Maier, Preşedintele UAR Filiala Transilvania, Prof. Arh. Şerban Ţigănaş, Arh. Ion Mitrea, Arh. Guttman Szabolcs, Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, Directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, precum și alții.